Przejdź do głównej zawartości

Choroba Alzheimera - jak możemy jej przeciwdziałać?

Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych przyczyn otępienia w wieku starszym. Według definicji WHO „jest to zespół objawów neurodegeneracyjnych mózgu, charakteryzujący się postępującym obniżaniem funkcji pamięci, myślenia, rozumienia, liczenia, języka, zdolność uczenia się i oceniania sytuacji, przeszkadzających w wykonywaniu codziennych czynności”. Ma charakter postępujący i prowadzi do degeneracji mózgu. Jej zapadalność wzrasta wraz z wiekiem. Na rozwój choroby Alzheimera ma wpływ wiele czynników, do których należą, między innymi: geny, styl życia, dieta, aktywność fizyczna, nałogi.

Mózg osób chorych na Alzheimera jest znacznie pomniejszony niż w przypadku osób zdrowych. Jest to wynikiem degeneracji i obumierania komórek nerwowych. Jego powierzchnia jest także bardzo często głębiej pofałdowana. Wewnątrz komórek nerwowych osób chorych występują splątki neruofibylarne będące podwójnymi helikalnymi filementami utworzonymi z hiperufosforylowanych białek tau, związanych z mikrotubulami. U chorych widoczne są zmiany patologiczne wynikające z obecności amyloidu β.

W przypadku leczenia stosuje się leczenie paliatywne, objawowe, substytucyjne, skojarzone, z użyciem środków o działaniu plejotropowym i podejmuje się próby hamowania zwyrodnienia neurofibrylarnego.

Z powodu zjawiska starzenia się społeczeństwa w wielu krajach, w tym także w Polsce, choroby neurodegeneracyjne wieku starszego stają się coraz poważniejszym problemem. Dlatego zwraca się uwagę na ich profilaktykę, a także szuka nowym metod, które mogłyby wspomóc ich leczenie. W przypadku choroby Alzheimera zauważono skuteczność stymulacji: intelektualnej, intensywnej aktywności społecznej i aktywności fizycznej. Stymulacja intelektualna powoduje uwalnianie z zakończeń neuronów acetylocholiny, która pobudza w synapsie różnego rodzaju receptory cholinergiczne.

Bardzo ważną rolę odgrywa również dieta i stan odżywienia organizmu. Wzrost zapadalności na chorobę Alzheimera zanotowano zarówno przy nadwadze, jak również niedożywieniu. Wieloletnie badania epidemiologiczne potwierdziły, że nadwaga i otyłość w wieku około 45-50 lat zwiększają ryzyko rozwoju demencji 20-25 lat później. Niedożywienie wiązało się natomiast z obniżeniem funkcji poznawczych. Nadmierna podaż kwasów tłuszczowych trans z dietą przyczynia się do wystąpienia postępujących zaników pamięci nawet u osób poniżej 45 roku życia. Z kolei u osób stosujących dietę śródziemnomorską zaobserwowano zmniejszenie ryzyka wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych o 28%, a choroby Alzheimera jest o 48%.

Wpływ na rozwój choroby Alzheimera ma również występowanie innych jednostek chorobowych, np. cukrzycy. Obecność cukrzycy typu II około dwukrotnie zwiększa ryzyko jej wystąpienia Zaobserwowano również zwiększone ryzyko rozwoju zmian neurodegeneracyjnych oraz naczyniowych u pacjentów z demencją i współtowarzyszącą cukrzycą. Już graniczne wartości glikemii wiążą się ze wzrostem częstości demencji i choroby Alzheimera, a ryzyko to jest niezależne od przyszłego rozwoju cukrzycy. Otyłość i towarzysząca jej cukrzyca, są niezależnymi od siebie czynnikami wpływającymi na możliwość rozwoju choroby Alzheimera.

Dzisiaj również skupimy się na diecie, dlatego w dalszej części artykułu omówię składniki odżywcze i substancje, które wykazują istotny wpływ na rozwój Alzheimera.

Kwasy tłuszczowe

Podobnie jak w przypadku zaburzeń depresyjnych, tak również w chorobie Alzheimera kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę. Naukowcy na podstawie wyników badań epidemiologicznych wykazali, że duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, zwiększało ryzyko wystąpienia otępienia w późniejszym wieku.

U osób, które cierpią na Alzheimera wskazane jest duże spożycie jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe działają: przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i hipotensyjne, co więcej wspomagają proces uczenia i pomagają radzić sobie ze stresem. Naukowcy wykazali, że osoby, które spożywały częściej niż 2 razy w tygodniu kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 miały mniejsze ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w porównaniu z grupą kontrolną, kótra przyjmowała ich mniej. Dowiedziono, że kwas DHA, należący do rodziny omega 3,  zapobiega powstawaniu typowych dla tej jednostki chorobowej płytek amyloidowych i splotów neurofibrylarnych. Korzystnie wpływa na stężenie fosfatydyloseryny w mózgu, która odpowiada za hamowanie apoptozy neuronów. Jego pochodne działają przeciwzapalnie, neutralizując wolne rodniki i chroniąc neurony przed uszkodzeniami i apoptozą.

Spożywając wielonienasycone kwasy tłuszczowe musimy pamiętać, aby zachować odpowiednią proporcję kwasu DHA do kwasu arachidonowego, ponieważ metabolity kwasu arachidonowego działają prozapalne i neurotoksyczne.

Źródłami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są: kwas oleinowy: oliwa i olej rzepakowy. Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w: oleju z krokosza, oleju sojowy, oleju słonecznikowym, kukurydzianym i z wiesiołka dwuletniego. Produkty bogate w kwas α-linolenowy to: olej rzepakowy, lniany, sojowy, orzechy włoskie, a w EPA i DHA: tłuste ryby morskie takie jak, łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, dorsz oraz niektóre skorupiaki morskie.

W badaniach Berra i wsp., polegającej na czteroletniej obserwacji, uczestników spożywających dietę bogatą w oliwę z oliwek, wykazano, że mieli oni mniejsze ryzyko deficytów poznawczych. We francuskim 7-letnim badaniu, obejmującym 1416 osób w wieku co najmniej 68 lat zwiększone spożycie ryb, owoców morza (przynajmniej raz w tygodniu) było związane z mniejszą zapadalnością na demencję.

Antyoksydanty

Pomimo tego, że wyniki badań nie są jednoznaczne, część z nich sugeruje, że spożycie witamin C, E, karotenu i flawonoidów w średnim wieku może działać profilaktycznie w przypadku rozwoju choroby Alzheimera. Z tego powodu osobom, które na nią cierpią zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy.

Już w latach ’90, grupa naukowców z Australii w programie poświęconym prewencji udarów mózgu udowodniła, że istnieje związek pomiędzy stężeniem witaminy E w surowicy krwi, a funkcjami poznawczymi u ludzi powyżej 60 roku życia. Perkins i wsp. w swoich badaniach również wykazali, że istnieje związek pomiędzy niskim stężeniem w surowicy witaminy E, a zaburzeniami funkcji poznawczych. Co więcej, w wyniki badań Ortegi i wsp. sugerują, że nie tylko sam α-tokoferol ale różne formy witaminy E mogą spełniać funkcje ochronne w zapobieganiu chorobie Alzheimera. W przypadku witamin C i A, Perrig i wsp. udowodnili, że ich wyższe stężenie wiązało się z lepszą wydajnością pamięci.

Glutation

Glutation jest przeciwutleniaczem. Neutralizuje wolne rodniki i bierze udział w regeneracji witaminy C i E. W przypadku pacjentów cierpiących na choroby neurodegeneracyjne zaobserwowano jego obniżony poziom. Zwiększenie jego stężenia w organizmie może powodować spowolnienie rozwoju choroby i złagodzenie jej przebiegu.

Koenzym Q10

Koenzym Q10, a dokładniej jego zredukowana forma, czyli ubichinon, wykazuje właściwości przeciwutleniające. Zapobiega on peroksydacji lipidów i oksydacyjnemu uszkodzeniu białek i DNA. Pomimo tego, że organizm w warunkach fizjologicznych produkuje go w wystarczającej ilości to wraz z wiekiem jego zawartość w różnych tkankach spada. Jego niedobory możemy rekompensować poprzez spożywanie suplementów z CoQ10 lub żywności, która zawiera jego duże ilości.

Kurkumina

Kurkumina jest głównym składnikiem kurkumy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalnie. Posiada duży potencjał leczniczy i opóźnia proces starzenia. Posiada zdolność przekraczania bariery krew-mózg i zapobiega odkładaniu się w nim β-amyloidu. W badaniach wykazano, że duże spożycie curry, którego głównym składnikiem jest kurkuma, obniżyło zapadalność na chorobę Alzheimera w populacji indyjskiej aż o 4,4razy, w porównaniu do populacji USA. Co więcej duże spożycie curry przyczyniło się do uzyskania lepszych wyników osiąganych w testach sprawności umysłowej u osób starszych.

Kukrumina ma niską biodostępność, dzięki czemu może być spożywana w dużych ilościach, bez żadnych toksycznych efektów. Wyniki badań sugerują, że piperyna znajdująca się w czarnym pieprzu może hamować jej metabolizm, a tym samym przyczyniać się do zwiększenia jej stężenia w osoczu i tkankach organizmu.

Flawonoidy

Flawonoidy wykazują działanie plejotropowe. Działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, antyagregacyjnie, hipotensyjnie, przeciwnowotworowo, antyarytmicznie i moczopędnie. Neutralizują wolne rodniki, a także ograniczają ich powstawanie. Mogą działać ochronnie na witaminę C, E i GSH w procesach oksydacyjnych. Hamują peroksydację lipidów, a także zwiększają stabilność błon komórkowych. Nie są kumulowane w organizmie, dlatego muszą być stale dostarczane z pożywieniem. Wyniki badań sugerują, że mogą odgrywać dużą rolę w profilaktyce rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera, ponieważ zaobserwowano ujemną korelację pomiędzy spożyciem flawonoidów, a rozwojem zmian poznawczych i otępiennych. Co więcej na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że dieta bogata we flawonoidy stosowana przez osoby powyżej 65 roku życia, zmniejsza ryzyko rozwoju demencji w starszym wieku. W kolejnym badaniu wykazano, że spożywanie soku z winogron i jagód, przez 12 tygodni, w istotny sposób poprawiło zdolności werbalne osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Kofeina

Kofeina spożywana z pożywieniem w mniejszych ilościach blokuje receptory adenozyny A1 i A2 oraz przyczynia się do zwiększenia aktywności obwodowego układu nerwowego. Pod wpływem blokowania receptorów adenozyny A1 zwiększa się uwalnianie neuroprzekaźników tj. acetylocholina, noradrenalina i dopamina. Z kolei inaktywacja receptorów adenozyny A2 powoduje wzrost aktywności dopaminy, jej silniejsze wiązanie z receptorem D2 oraz ochronę receptorów dopaminergicznych przed czynnikami toksycznymi. W niektórych badaniach wykazano, że osoby po 65 roku życia, które codziennie piły kawę były mniej narażona na rozwój choroby Alzheimera nawet o 31%. Sugeruje się, że umiarkowane spożycie kawy w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera w późniejszym życiu.

Kwas moczowy

Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn. Jest silnym antyoksydantem oraz posiada zdolność helatowania jonów żelaza. Duże stężenie kwasu moczowego we krwi chroni przed rozwojem Alzheimera jednak jego mechanizm nie został jeszcze poznany. Stężenie kwasu moczowego we krwi jest zależne od naszej diety. Do produktów bogatych w puryny, z których powstaje kwas moczowy zaliczamy: mięso, ryby, produkty bogate we fruktozę: miód, owoce, niektóre warzywa.

Hiperhomocysteinemia

Homocysteina powstaje w organizmie w wyniku przemian metioniny. Jej źródłami w naszej diecie są białka zwierzęce. Homocysteina powoduje wzrost stresu oksydacyjnego. W nadmiarze wykazuje właściwości neurotoksyczne, oraz przyczynia się do rozwoju zaburzeń poznawczych i demencji pochodzenia naczyniowego i neurodegeneracyjnego. W przypadku niedoboru takich witamin jak: B6, B12, kwas foliowy, może dojść do hiperhomocystinemi. Dodatkowo na zwiększenie stężenia homocysteiny w organizmie wpływa również: nadmierne spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, spożywanie kawy, a także stosowanie niektórych leków np. L-dopy (lek stosowany w chorobie Parkinsona).

 

Podsumowując

Zdrowy styl życia, odpowiednio zbilansowana dieta, a także ćwiczenia fizyczne i aktywność społeczna może uchronić nas przed wystąpieniem wielu chorób. Na swoje zdrowie pracujemy całe życie, dlatego pamiętajmy, że nawet niewielkie zmiany na lepsze mogą zaprocentować w przyszłości.

AN

Bibliografia:

Dudkowiak i wsp., Rola wybranych czynników ryzyka w etiopatogenezie i przebiegu choroby Alzheimera;

 AKTUALN NEUROL 2013, 13 (2), p. 109–118

Szumilas K., Metody oddziaływań niefarmakologicznych u pacjentów z chorobą Alzheimera; Horyzonty współczesnej fi zjoterapii

Marta Dochniak M., Katarzyna Ekiert K., Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona; Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 2, 199–208

Kaliszan R.,Macur K., Na tropie środków przydatnych w terapii lub profilaktyce choroby Alzheimera; Forum Medycyny Rodzinnej 2010, vol. 4, no 1, 1–9

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nastoletnia zbrodnia – czemu dzieci zabijają?

  W ostatnim czasie opinią publiczną wstrząsnęła głośna sprawa zamordowania 13-letniej Patrycji z Bytomia przez 15-latka, który wedle doniesień medialnych miał być ojcem dziecka nastolatki. Okrucieństwo, z jakim dokonano tej zbrodni przeraziło niejedną dorosłą osobą i po raz kolejny przywołało stare pytanie dlaczego dzieci, z natury niewinne i niepozorne posuwają się do tak okropnych czynów jak zabicie drugiej osoby.             Ważne jest by zaznaczyć, że w dzisiejszym artykule nie będziemy skupiać się wyłącznie na ww. sprawie, ale spróbujemy zastanowić się, jakie przyczyny i motywacje stoją za podejmowanymi przez nastolatków aktami zbrodni. W artykule przyjrzymy się sylwetkom najbardziej rozpoznawalnych młodocianych morderców takich jak Mary Bell czy Amardeep   Sada, ale zwrócimy też uwagę na nasze własne podwórko, a zatem na sprawę Dawida J. Spróbujemy zastanowić się nad tym, co dzieje się w psychice młodego człowieka,...

Gdy Romeo zaczyna się bać Julii … - terapia filofobii

           Podobno w naszym życiu każdy kontakt, przeżycie czy sytuacja są dobre, ponieważ każde z nich czegoś nas uczą i pozwalają wyciągnąć z siebie wnioski na przyszłość. Lekcje, które wyciągamy z konkretnych doświadczanych przez nas historii mają stanowić odpowiednio wskazówkę lub ostrzeżenie, czego unikać w przyszłości, by żyło nam się lepiej. Jednakże w tym miejscu warto uszczegółowić, że nasze przeżycia, choć w nierównym sobie stopniu, odciskają piętno na naszej osobowości, sposobie myślenia czy postępowania. I zdarza się, że ze skutkami tychże wydarzeń paramy się jeszcze przez długi czas, a jeśli nie podejmiemy  odpowiedniej interwencji, mogą się one przerodzić w konkretne dysfunkcje.             Dzisiaj chciałabym poruszyć wątek jednego z tych zaburzeń, który zasadniczo utrudnia funkcjonowanie sporej części osób, zwłaszcza t...

Zrozumieć niezrozumiałe – magnetyzm toksycznych relacji

Każdy z nas   marzył (lub marzy nadal) o stworzeniu w przyszłości szczęśliwej, opartej na wzajemnym szacunku i wsparciu relacji z drugą osobą. Nieważne, czy mieliśmy wtedy na myśli relację romantyczną, przyjacielską czy dowolną inną – każdy chciał czuć się bezpieczny, chciany i doceniany przez inne osoby. Nie jest to oczywiście niczym dziwnym, wszakże potrzeby te odwołują się do fundamentalnych potrzeb, które w swojej piramidzie wskazał Abraham Maslow – zaraz po potrzebach prymitywnych takich jak zaspokojenie głodu, pragnienia, potrzebach fizjologicznych znajdują się tam przecież m.in. potrzeba bezpieczeństwa czy przynależności.   Dążenie do ich zaspokojenia w konstruktywny sposób jest tak samo normalnym odruchem jak zaspokajanie potrzeb niższego rzędu. Większość z nas tworzy w końcu takie relacje z innymi i funkcjonuje w nich w miarę poprawnie, niemniej są wśród nas też tacy, którzy z różnych powodów nie są w stanie stworzyć poprawnej, zdrowej relacji. I chyba właśnie ten typ...