Dzisiaj
postaram się opisać różnice pomiędzy anoreksją i ortoreksją. Pomimo wielu
podobieństw pomiędzy tymi zaburzeniami, przyczyny ich wystąpienia i zachowania
osób, które na nie chorują mają odmienne podłoże .
Poniżej zamieszczam tabelkę,
w której po krótce opisałam niektóre różnice i podobieństwa tych jednostek
chorobowych.
W dalszym tekście znajdziecie krótki opis każdego z nich, wraz z
kryteriami diagnostycznymi, specyficznymi zachowaniami osób, których dotyczą i możliwymi
konsekwencjami zdrowotnymi.
Mam
nadzieję, że informacje, które tutaj znajdziecie okażą się przydatne i nawet
jeśli nie będą dla was nowościami to przynajmniej pomogą usystematyzować waszą
dotychczasową wiedzę.
Anoreksja |
Ortoreksja |
Najważniejsza jest ilość jedzenia |
Najważniejsza jest jakość jedzenia |
Restrykcje w celu zmniejszenia wagi |
Restrykcje w celu wyeliminowania tzw. „niezdrowych”
produktów |
Unikanie posiłków, posty, głodówki |
---------------------------------------------------------- |
Intensywne ćwiczenia, stosowanie środków
przeczyszczających |
---------------------------------------------------------- |
Utrata masy ciała, niedobory witamin i składników
mineralnych |
|
Natrętne myśli związane z jedzeniem |
|
Rytuały związane z posiłkami, np. liczenie kęsów,
dzielenie jedzenia |
Staranne planowanie posiłków, sprawdzanie źródła
pochodzenia, metody przetwarzania, zawartość substancji dodatkowych |
Anoreksja
Anoreksja
po raz pierwszy została opisana przez Sir W. Gull’a w 1888 roku. Jej głównymi
objawami są: znaczna utrata masy ciała, lęk przed przytyciem, zaburzony obraz
własnego ciała.
Wraz
z rozwojem wiedzy na temat anoreksji zmianie ulegały, także kryteria
diagnostyczne. Obecnie według klasyfikacji ICD-10, osoba cierpiąca na anoreksję
musi ważyć poniżej 15% należnej masy ciała lub posiadać BMI niższe niż 17,5.
Utrata masy ciała musi być spowodowana ograniczeniami kalorycznymi w diecie
oraz zachowaniami takimi jak: wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, prowokowanie
wymiotów, zażywanie środków przeczyszczających, diuretyków lub preparatów
tłumiących łaknienie. Kolejnym istotnym punktem diagnostycznym jest
występowanie zaburzonego postrzegania własnego ciała przez chorego i lęk przed
przybraniem na wadze i otyłością. W przypadku kobiet kolejnym czynnikiem
świadczącym o anoreksji jest zatrzymanie miesiączki, natomiast u mężczyzn na
rozwój choroby może wskazywać
spadek potencji. U osób, które zachorowały na anoreksję przed okresem
pokwitania anoreksja powoduje zahamowanie dojrzewania płciowego.
Wśród pacjentów cierpiących na zaburzenia odżywiania, można zaobserwować specyficzne modele zachowań. Należą do nich częste posty i rygorystyczne diety, które związane są z niezadowoleniem z wyglądu własnego ciała. Prowadzi to do ciągłego liczenia kalorii i coraz większych restrykcji kalorycznych spożywanych potraw. Kolejnym etapem jest unikanie jedzenia przy innych i ukrywanie niedojedzonych posiłków. Jednocześnie chorzy bardzo chętnie przygotowują jedzenie dla domowników. Stopniowo pogorszeniu ulegają kontakty z rodziną i znajomymi. U pacjentów, wykształcają się liczne rytuały związane z posiłkami, np. liczenie kęsów, dzielenie jedzenia. Oprócz rygorystycznej diety, u chorych mogą wystąpić także intensywne ćwiczenia fizyczne i stosowanie środków przeczyszczających. Pomimo coraz niższej wagi i widocznego wychudzenia, osoby cierpiące na anoreksję nie są w stanie tego dostrzec, z powodu zaburzonego obraz własnego ciała. Prowadzi to do negacji wszystkich objawów choroby i maskowania wychudzenia, np. poprzez obszerne ubrania.
Ortoreksja
Pojęcie
ortoreksji po raz pierwszy pojawiło się w 1997 roku, za sprawą Stevena
Bartmana. Ponieważ jest to dość młode zjawisko w dalszym ciągu trwają dyskusje
nad tym czy ortoreksja jest zaburzeniem odżywiania, czy należy do zaburzeń ze
spektrum obsesyjno-kompulsywnych. Z tego powodu w klasyfikacji ICD-10 i DSM-IV
nie zdefiniowano w bezpośredni sposób do jakiej kategorii należy. Ortoreksja
jest diagnozowana u osób, które wykazują obsesję na punkcie utrzymania odpowiedniej
diety i prowadzeniu zdrowego trybu życia, jednocześnie ignorując kontakty
towarzyskie lub pracę. Osoby chore na ortoreksję skupiają się nie na samej ilości
jedzenia, ale jego jakości. Sprawdzają źródła pochodzenia, metody
przetwarzania, zawartość substancji dodatkowych, a w niektórych przypadkach
także materiały użyte do zapakowania produktów. Ich posiłki muszą być wcześniej
starannie zaplanowane, a w trakcie ich przygotowywania chorzy dokładnie
odmierzają poszczególne składniki. Dodatkowo u osób cierpiących na ortoreksje występują
natrętne myśli związane z jedzeniem.
Ortoreksja powoduje innymi znaczną
utratę masy ciała i niedobory żywieniowe będące skutkiem restrykcji
dietetycznych. W jej przebiegu mogą wystąpić również zaburzenia psychiczne oraz
hormonalne, np. zaburzenia miesiączkowania. U chorych zaobserwowano obniżenie
poziomu witamin, białka i żelaza co w konsekwencji prowadziło do osłabienia
organizmu. Choroba poprzez liczne ograniczenia narzucane sobie przez pacjentów,
negatywnie wpływa również na jakość ich życia. U osób cierpiących na ortoreksję
pojawia się obniżenie nastroju, a w niektórych przypadkach także depresja.
Podsumowując
Pomimo tego, że zarówno anoreksja,
jak również ortoreksja ostatecznie doprowadzają do wyniszczenia organizmu i
licznych niedoborów, w przypadku tej pierwszej najważniejszą rzeczą dla
pacjenta jest ograniczenie liczby spożywanych kalorii w celu osiągnięcia
niższej wagi. Gdy mamy do czynienia z ortoreksją, osoba chora skupia się przede
wszystkim na jakości spożywanych pokarmów. Coraz większe restrykcje
dietetyczne, eliminowanie kolejnych produktów ze swojego jadłospisu, a w
konsekwencji dieta niedoborowa, jest w tym przypadku skutkiem nadmiernego
skupienia się na spożywaniu wyłącznie zdrowych produktów. W obu przypadkach na
skutek rozwoju choroby możemy mieć do czynienia ze spadkiem masy ciała i
licznymi niedoborami żywieniowymi. Ich konsekwencją może być osłabienie
organizmu i różnorakie zaburzenia w jego funkcjonowaniu. Obie grupy chorych
cierpią również psychicznie, mają obniżony nastrój i może rozwinąć się u nich
depresja.
Bez względu na to czy mamy do
czynienia z anoreksja, czy ortoreksją, w żadnym wypadku nie możemy
bagatelizować choroby. Do ich leczenia niezbędna będzie pomoc specjalistów, w
tym psychologa i dietetyka.
Bibliografia:
1.
Moskowitz
L.,Weiselberg E.; Anorexia Nervosa/Atypical Anorexia Nervosa; Curr Probl
Pediatr Adolesc Health Care 2017;47:70-84
2.
Murray S.B. i
wsp.; Fear as a translational mechanism in the psychopathology of anorexia
nervosa; Neuroscience & Biobehavioral Reviews; Volume 95, December 2018,
Pages 383-395
3.
Beykloo M.Y. i
wsp,; Survey on self-reported psychotropic drug prescribing practices of eating
disorder psychiatrists for the treatment of young people with anorexia nervosa;
BMJ Open 2019;9:e031707. doi:10.1136/bmjopen-2019-031707
4.
Jabłońska E.,
Błądkowska K., Bronkowska M.; Zaburzenia odżywiania jako problem zdrowotny i
psychospołeczny; Kosmos – czasopismo Polskiego Towarzystwa Przyrodników im.
Kopernika.; tom 68 (2019), numer 1 (322), strony 121-132
5.
Sowińska-Przepiera
E. i wsp.; Eating disorders - anorexia as an interdisciplinary problem; Journal
of Education, Health and Sport.; 2019;9(2):113-122. eISNN 2391-8306.
6.
Michalska A. i
wsp.; Niespecyficzne zaburzenia odżywiania się – subiektywny przegląd;
Psychiatr. Pol. 2016; 50(3): 497–507
7.
Bień A.,
Pieczykolan A.; Zaburzenia odżywiania wśród kobiet w wieku rozrodczym; Journal
of Education, Health and Sport · February 2017
8.
Łucka I. i wsp.;
Rozpowszechnienie i czynniki ryzyka ortoreksji wśród uczącej się młodzieży
województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego; Psychiatr. Pol. 2019; 53(2):
383–398
Komentarze
Prześlij komentarz